SLM-directeur Lachmising de laan uit gestuurd

robbi lachmising, slm, surinam airways

Robbi Lachmising zal per 4 april 2018 aftreden als directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Zijn contract, wat tot 3 april 2018 loopt, zal niet worden verlengd. Dit melden bronnen aan deze website. 

Onhoudbaar

Lachmising zou afgelopen weekend een ontslagbrief hebben ontvangen. De positie van de topman werd onhoudbaar nadat De Ware Tijd veiligheidsdocumenten in bezit kreeg waaruit blijkt dat de vliegveiligheid in gevaar is vanwege het onjuist beladen van vliegtuigen. De KLM en Caribbean Airlines melden in een rapport dat er teveel fouten worden gemaakt bij het afhandelen van haar toestellen door ongetraind en overwerkt SLM-personeel. Lachmising zou als eindverantwoordelijke verzuimd hebben om in te grijpen.

Persbericht

De SLM zei in een persbericht de berichtgeving te betreuren en vond deze ‘erg overtrokken’. “De SLM moet voortdurend aan de geldige internationale standaarden voldoen. De Internationale Air Transport Associatie (IATA) heeft in dat verband per oktober 2017 het aan de SLM uitgegeven IOSA veiligheidscertificaat met wederom 2 jaar, tot en met oktober 2019, verlengd.”

Opgeschort

De SLM schortte vorige week de samenwerking met beladingsbedrijf Procons op. Het bedrijf zou ‘ondermaats presteren’, aldus President Bouterse.

“Onder verwijzing naar de klachten van onze opdrachtgevers met betrekking tot de wijze van afhandelen van de belading en de geconstateerde tekortkomingen bij de technische afhandeling zijn wij genoodzaakt u het volgende mede te delen.

Uit het hier bovenstaande vloeit voort dat het vertrouwen geschaad is bij onze opdrachtgevers en onze passagiers. Hierdoor zijn wij genoodzaakt ter beperking van onze schade bovengenoemde overeenkomst met onmiddellijke ingang op te schorten totdat een definitief besluit rakende de continuïteit van de overeenkomst is genomen”, schrijft SLM-directeur Lachmising in een brief aan Procons-directeur Santouscha Raghoe.

Geen aanbesteding

Raghoe is de ex-levenspartner van Lachmising. Uit het dossier blijkt dat voor Procons is gekozen zonder aanbesteding. Het bedrijf ving vanaf augustus 2016 een vergoeding van 32.000 dollar per maand. Drie maanden later werd het bedrag verhoogd tot 35.000 dollar.

Op de hoogte

Lachmising zei dat hij op de hoogte was van alle rapporten, dossiers en de inhoud die De Ware Tijd hem presenteerde. De topman zou geen antwoord klaar hebben gehad op de vraag waarom er, ondanks al deze documentatie, niets is veranderd in de afgelopen 2 jaar. “Als ze mijn stoel willen hebben, kunnen zij die krijgen. Ik doe het werk niet voor mezelf maar voor Suriname, voor de SLM”, aldus Lachmising.

Terugkomst

Lachmising kwam op 5 juli 2016 terug bij de SLM. De Staat, aandeelhouder in de Surinaamse luchtvaartmaatschappij, deed een beroep op zijn diensten. Voor hem geen vreemde plek, want van 2000 tot 2004 was hij eveneens directeur van het staatsbedrijf.

Jaarrekeningen

Onder Lachmising kwam er in december 2016 een samenwerking met TUI. In januari 2017 lukt het de SLM-directeur om achterstanden in de jaarrekeningen weg te werken. De jaarrekeningen 2013/2014 en 2014/2015 werden in januari en februari 2017 glad gestreken.

Wie Lachmising op gaat volgen in nog onduidelijk.