SLM-directie reageert op kritiek Canadese luchtvaartdeskundige

surinam airways, slm, suriname, airbus a340
Foto: Paul Spijkers

De directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft vandaag via een persbericht gereageerd op de felle kritiek die de Canadese luchtvaartdeskundige Tomas Chlumecky dinsdag in een blogpost uitte op het SLM-bestuur.

Chlumecky zei in zijn artikel onder andere dat de nieuwe SLM-directie leiderschap en visie miste. Ook opperde hij het idee om de Surinaamse luchtvaartmaatschappij op te doeken en een nieuwe luchtvaartmaatschappij op te richten die zich focust op het Caribisch gebied.

De SLM laat weten dat het de woorden van Chlumecky als een ‘directe aanval’ ziet aan het adres van het bedrijf en dat de luchtvaartdeskundige de maatschappij schade toebrengt. Het idee van de Canadees om de SLM op te heffen en een nieuwe luchtvaartmaatschappij te starten wordt door de Surinaamse maatschappij verworpen. “Het bevreemdt de SLM te moeten vernemen dat er een sterfhuisconstructie wordt geadviseerd, welke misschien ook een reflectie is van de opinie van het Surinaamse netwerk en informanten van de heer Chlumecky. Het adagium is dat ook geïnvesteerd moet worden in een sterfhuisconstructie. Het is niet moeilijk te begrijpen dat met het sterfhuis model van de heer Tomas Chlumecky de parels van de Surinaamse Nationale Carrier gemakkelijk en goedkoop in handen komen van derden waarbij de bestaande problemen niet zijn opgelost”, schrijft de SLM in het persbericht.

Eigen koers

De SLM-directie, die zegt Chlumecky niet te kennen en geen uitspraken wenst te doen over zijn kennis en kunde op luchtvaartgebied, schrijft dat de luchtvaartdeskundige verschillende keren geprobeerd heeft om in aanmerking te komen voor consultancy opdrachten bij de SLM. De Surinaamse luchtvaartmaatschappij zegt echter zijn eigen ingeslagen koers te blijven varen. “Zijn felle reacties richting de SLM zijn begrijpelijk maar wij zullen nimmer toestaan gegijzeld te worden door dit soort publicaties. De schade die hij de SLM toebrengt, bewust of onbewust, sterkt de SLM te blijven geloven in de visie van de nieuw ingeslagen weg en het eigen kunnen doelbewust en doelgericht ten uitvoer te brengen.”

Werknemers

Chlumecky zei ook dat de SLM veel te veel werknemers heeft voor het aantal vliegtuigen dat het bedrijf heeft. Volgens de luchtvaartdeskundige heeft de Surinaamse luchtvaartmaatschappij rond de 800 mensen in dienst. Dit is volgens hem veel te veel op een vloot van drie vliegtuigen. Dit aantal wijst de SLM echter van de hand. “Dat de SLM 800 werknemers heeft is totaal uit de lucht gegrepen. Het werknemersbestand van het vliegbedrijf ligt binnen erkende normen”, aldus de SLM.

Reactie Tomas Chlumecky

Tomas Chlumecky plaatste op zijn Facebook een reactie op het persbericht van de SLM. “Gewoonweg niet gewend aan kritiek. Een zeer gebruikelijke reactie in ontwikkelingslanden op kritiek van buitenaf. Lokaal spreken weinigen, zij hebben de expertise niet. Ontkenning is altijd de verdediging, buitenstaanders weten zogenaamd niets. Maar vaak zijn het juist de buitenstaanders die dingen duidelijker zien dan de mensen die er te dicht bovenop zitten. Voor hun gaat alles prima en onder controle. We zullen het zien”, aldus de luchtvaartdeskundige.

Just not used to criticism, a very common reaction in developing countries to any outside criticism, because locally few…

Geplaatst door Tomas Chlumecky op Donderdag 11 oktober 2018