SLM kan route Frans-Guyana niet meer zelfstandig onderhouden

Een Boeing 737-300 van de SLM. Foto: Airlines470

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) kan zijn regionale route naar Cayenne (Frans-Guyana) door een toesteltekort niet meer zelfstandig onderhouden. Sinds begin deze maand is er geen vliegtuig van de SLM meer geland op de Félix Eboué luchthaven. Dit meldt het Franse medium France Info.  

Geen vliegtuig

De SLM vliegt normaliter drie keer per week heen en weer van Paramaribo naar Cayenne, maar dit is sinds 1 mei niet meer gebeurd volgens de Franse nieuwswebsite.

De Surinaamse maatschappij heeft geen vliegtuig ter beschikking voor de route. De SLM beschikt op dit moment over slechts één eigen toestel, wat regionaal ingezet kan worden. Echter is dit toestel, de Boeing 737-300, uit de running voor groot onderhoud. De maatschappij heeft daarom de hulp ingeroepen van het Amerikaanse Dynamic Airlines, maar die voeren alleen de vluchten naar Guyana, Aruba en Miami uit.

Volgens het Franse medium zijn er in de periode dat de SLM niet vloog tussen Suriname en Frans-Guyana wel honderden vliegtickets verkocht door de Surinaamse luchtvaartmaatschappij.

Alternatieven

Door de ontstane situatie zijn honderden reizigers gedwongen om de reis tussen Suriname en Frans-Guyana zelf te regelen. Dit leidt tot vele chaotische en omslachtige omstandigheden. Sommige van hen regelen eigen vervoer of gaan met de bus. Andere annuleren hun reis of stellen deze uit.

Het Frans-Guyanese reisbureau Atlas Voyage zet bussen in om passagiers heen en weer te vervoeren. Pierre Delattre, directeur van Atlas Voyages en de vertegenwoordiger van de SLM in Frans-Guyana, zegt dat de SLM slecht geanticipeerd heeft op het wegvallen van het toestel. “Het was noodzakelijk om de passagiers te vervoeren, hun accommodatie te betalen, ze te transporteren en soms terug te betalen. Voor sommige was de situatie erg onaangenaam en daar bieden wij onze excuses voor aan”, aldus Delattre, die ook zegt dat hij een paar keer heen en weer moest rijden naar Saint Laurent om passagiers op te halen.

Er zijn ook reizigers die met de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Azul van Cayenne naar Belém (Brazilië) vliegen, om van daaruit naar Suriname te reizen met het eveneens Braziliaanse GOL.

Inkomsten

Door het voorlopige wegvallen van de SLM op de route naar Frans-Guyana zag het reisbureau zijn inkomsten flink krimpen. “Sinds januari was onze omzet hoger. We hadden 176% meer passagiers vervoerd door Surinam Airways. Dat is vandaag explosief gedaald. Het tekort bedraagt ​​tienduizenden euro’s”, zegt Delattre.

Nieuw toestel

France Info meldt ook dat de formaliteiten rondom de nieuwe Boeing 737-700 inmiddels zijn afgerond. Het toestel heeft groen licht gekregen van de Burger Luchtvaart en Veiligheidsautoriteit van Suriname (CASAS). De inaugurele vlucht van ‘District of Saramacca’ staat gepland op 22 mei. De eerste commerciële vlucht van de Boeing naar Cayenne staat voor 26 mei op de agenda.

Jaarcijfers

De Ware Tijd publiceerde gisteren delen uit het jaarverslag van de SLM. Deze zouden zorgwekkend zijn. “De vennootschap is niet solvabel en kan zonder aanvullende financiering mogelijk niet aan haar langetermijnverplichtingen voldoen”, staat te lezen op pagina 7 van het verslag.

De Surinaamse luchtvaartmaatschappij bleef in de rode cijfers gedurende het boekjaar 2016-2017. Het verlies over dit boekjaar is ruim zes miljoen dollar. Het vermogenstekort is verder toegenomen naar ruim veertig miljoen dollar. Ook de liquide middelen van de SLM zijn afgenomen met drie miljoen dollar.

Het aantal vluchten is toegenomen, maar het aantal passagiers is afgenomen. Dit is vooral het geval op de Mid-Atlantische route route, de route van Amsterdam naar Paramaribo.