SLM stopt definitief met vluchten naar Frans-Guyana

slm, surinam airways, boeing 737, pz-tcn
Een oude Boeing 737-300 (PZ-TCN) van de SLM. Foto: Eddie Heisterkamp

De SLM trekt per 1 juni definitief de stekker uit de route naar Frans-Guyana. De Surinaamse luchtvaartmaatschappij heeft geen toestel tot zijn beschikking dat voldoet aan de Europese regelgeving. Dit meldt de Franse nieuwssite France Info.

Toestel

De SLM, die de route tien jaar met succes bediende, vliegt normaliter drie keer per week naar Cayenne. Echter is er sinds 1 mei geen vliegtuig van de SLM meer geland op de Félix Eboué luchthaven. Dit zou volgens het Franse medium komen omdat de SLM geen vliegtuig ter beschikbaar heeft dat voldoet aan Europese wetgeving, die nodig is omdat Frans-Guyana onder Europees grondgebied valt.

De SLM beschikt op dit moment over slechts één eigen toestel, wat regionaal ingezet kan worden. Echter is dit toestel, de Boeing 737-300, uit de running voor groot onderhoud. De maatschappij heeft daarom de hulp ingeroepen van het Amerikaanse Dynamic Airlines, maar die voeren alleen de vluchten naar Guyana, Aruba en Miami uit.

Ook vandaag zijn er, net zoals gisteren, meerdere regionale vluchten geannuleerd door de Surinaamse maatschappij

Groen licht

France Info meldde eerder dat de formaliteiten rondom de nieuwe Boeing 737-700 inmiddels zijn afgerond. Het toestel heeft groen licht gekregen van de Burger Luchtvaart en Veiligheidsautoriteit van Suriname (CASAS). De inaugurele vlucht van ‘District of Saramacca’ zou 22 mei plaatsvinden. De eerste commerciële vlucht van de Boeing naar Cayenne stond voor 26 mei op de agenda. Op welke route het toestel nu ingezet gaat worden, is onduidelijk.

Teleurgesteld

Pierre Delattre, directeur van reisbureau Atlas Voyages en de vertegenwoordiger van de SLM in Frans-Guyana, is teleurgesteld en zit nog wel met enkele vragen. “Ik vroeg om een ​​afspraak met de leiders van het bedrijf, om te begrijpen waarom zij niet langer Cayenne bedienen. Het roept nu de kwestie van terugbetaling van tickets op. We zullen contact opnemen met elke passagier om restitutie aan te bieden of om hen via de weg te vervoeren.

Enkele passagiers hebben hun ticketgeld al teruggekregen. Naar verwachting zullen er nog meer passagiers bij de SLM aankloppen voor restitutie.

Alternatieven

Door het wegvallen van de SLM-vluchten moesten honderden passagiers naar andere alternatieven zoeken om te reizen tussen Frans-Guyana en Suriname. Dit leidt tot vele chaotische en omslachtige omstandigheden. Sommige van hen regelen eigen vervoer of gaan met de bus. Andere annuleren hun reis of stellen deze uit.

De SLM heeft zelf nog niet gereageerd op het schrappen van Frans-Guyana van haar vluchtrooster.