SLM verkleint vloot daags na aankondiging bezuinigingen toerisme

Een Boeing 737-300 van de SLM. Foto: Airlines470

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) verkleint zijn regionale vloot en zal voorlopig met twee vliegtuigen gaan opereren. Eerder maakte het bedrijf juist bekend zijn vloot en routes te willen uitbreiden.

Capaciteitstekort

“We hebben gemerkt dat we het ook met twee machines kunnen doen. Volgens onze huidige berekeningen zouden wij het ook bij eventuele vertragingen hiermee redden”, aldus SLM-directeur, Robbi Lachmising tegen De Ware Tijd.

Deze uitspraak is vrij opmerkelijk. In augustus kampte het bedrijf nog met heftige vertragingen en zag het zich gedwongen om wegens capaciteitstekort de Fokker 70 van het eveneens Surinaamse Fly All Ways te huren. Een van de Boeing 737 toestellen van de SLM was op dat moment voor een onderhoudsbeurt in de Verenigde Staten. Waarom deze onderhoudsbeurt precies in het drukke hoogseizoen plaats moest vinden, is niet duidelijk.

Het staatsbedrijf kondigde eerder dit jaar aan zijn vloot en routes juist te willen uitbreiden. Onder andere New York, Cuba en Havana werden genoemd. Die plannen lijken op de lange baan geschoven te worden.

Boeing 737-700

SLM maakte de afgelopen jaren gebruik van drie Boeing 737-300 toestellen. “We hebben één al teruggegeven aan de eigenaar. Het tweede wordt tegen midden november teruggestuurd”, zegt Lachmising. Tot maart/april 2018 zal er een zuinigere en snellere Boeing 737-700 worden gehuurd. Ook wil de maatschappij rond dezelfde periode een eigen Boeing 737-700 kopen. In een later stadium in 2018 zal er nog een zelfde toestel worden gehuurd. Hiermee zou het op een totaal van vier toestellen uitkomen om de regio te dienen.

Trans-Atlantische route

Voor de route trans-Atlantische route (Amsterdam – Paramaribo) voert SLM nog gesprekken betreffende de vervanging van de inmiddels bijna twintig jaar oude Airbus A340. De KLM is op dit moment bezig met de uitfasering van zijn Boeing 747 toestellen. Deze zijn ook sterk verouderd. De vliegtuigen worden vervangen door de moderne Boeing 787 Dreamliners. Het lijkt een kwestie van tijd tot KLM ook een Dreamliner op Paramaribo in gaat zetten. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij vliegt vier keer per week naar Suriname (SLM 5 keer). Gezien deze moderne toestellen een stuk fijner en rustiger vliegen, is de kans aanwezig dat de concurrentiestrijd voor SLM heftiger wordt. Een nieuwer en moderner toestel op deze route lijkt dus een absolute must voor het bedrijf. De maatschappij geeft echter zelf aan hier pas in 2019 een beslissing over te nemen.

Bezuinigingen

De beslissing van de SLM om de vloot te verkleinen komt daags nadat de Surinaamse regering bekend heeft gemaakt om in 2018 flink te gaan bezuinigen op het budget, dat bestemd is voor de Stichting Toerisme Suriname (STS). De taak van de stichting is om Suriname in de markt te zetten en te promoten als vakantiebestemming.

Waar de STS voorheen kon rekenen op een budget van 4,3 miljoen SRD (ongeveer 495.000 EURO), wordt dat nu 1,6 miljoen SRD (ongeveer 184.000 EURO). Hiervan dienen ook nog eens de operationele kosten, zoals de huur van het pand en het personeel, te worden betaald. Wat de STS nog wél kan met dit extreem lage budget, moet bekeken worden.

Opmerkelijk

De bezuiniging is een opvallende wending, aangezien de regering herhaaldelijk heeft benadrukt dat zij het toerisme hoog in het vaandel heeft zitten.

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) schrijft in haar recente ontwerpbegroting aan het Nationale Assemblee schrijft dat “de verdere ontwikkeling van het toerisme in ons land zal van eminent belang zijn voor het nu schrijnende economisch verkeer. Indien op een correcte, duurzame en strategische manier uitgewerkt, zal de verdiencapaciteit van deze sector een belangrijke pijler wezen van de economie. Om de bekendheid van ons land als toerismedestinatie ter hand te nemen, is het van belang deze sector aan te merken vanuit een ketenbenadering.”

“Het is een niet op zichzelf staande sector die, indien voldoende aandacht aan wordt besteed, een belangrijkere bijdrage kan leveren aan de nationale economie.” Het ministerie heeft nog niet op de kwestie gereageerd.