Surinaamse bakkerijen testen nieuw broodsoort

cassave, suriname, broodbakken

In het gebouw van de Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) hebben diverse Surinaamse bakkerijen deelgenomen aan een workshop broodbakken met geraspte cassave. Het doel van dit project is om zoveel mogelijk bakkers ertoe te bewegen om hun brood voor 60 procent uit meel en 40 procent uit cassave te bakken.

Eigen product

Onder andere de bakkerijen van Fernandes, Sun Ice, Hollandia, De Molen en Torarica namen deel aan workshop. “Ook al wordt brood niet goedkoper in de winkel, dan nog is het ons eigen product. De financiën vloeien dan terug naar de boeren en niet naar het buitenland”, zei Lieuw-A-Soe, voorzitter van de agro coöperatie ‘Wi Uma Fu Sranan’ en ondervoorzitter van de Cassave Promotors Group.

Afhankelijk

Lieuw-A-Soe is al langere tijd bezig met het ministerie van landbouw Veeteelt en Visserij om te bekijken welke producten er van cassave gemaakt kunnen worden. De economie van Suriname is afhankelijk van import en hier wilt de regering verandering in brengen.

Het project is gefinancierd door de Caribbean Development Bank (CDB) en wordt uitgevoerd door de Food and Agriculture Organization (FAO).

Moeite waard

Michel Klaiber, bakker van Torarica stelde het op prijs dat hij het proces ook mee mocht maken. Hij merkte op dat het brood een lekkere smaak heeft en het de moeite waard is om het uit te proberen.