Surinaamse bisschop Steve Meye voorlopig geen ambassadeur in Israël

steve meye, zanderij, luchthaven suriname
Bisschop Steve Meye op de Surinaamse luchthaven Zanderij. Foto: Facebook

De Surinaamse bisschop Steve Meye, die in opspraak is en door een vrouw beschuldigd wordt van seksueel misbruik, zal Suriname voorlopig niet vertegenwoordigen als ambassadeur in Israël. Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover de Ware Tijd.

“Vooralsnog is het besluit genomen om alles aan te houden betreffende de vertegenwoordiging van betrokkene bij Israël. De benoeming is niet ingetrokken”, zegt waarnemend BUZA-directeur Luziano Truideman tegenover de Surinaamse krant.

DOE-fractieleider Carl Breeveld is content met het besluit van de regering. “Ik denk dat klaarheid in deze zaak noodzakelijk is. Innocent until proven guilty, geldt ook in dit geval. Ik vind dat bij het aanstellen van personen, deze niet in opspraak mogen zijn, en dat is nu wel het geval, ook al missen we de juiste toedracht, aldus Breeveld.

Advies

Het Surinaamse ministerie gaf Meye eerder het advies om niet af te reizen naar Israël om zijn geloofsbrieven aan te bieden. Meye, die al op de luchthaven Zanderij was om te vertrekken, volgde dit advies op.

De bisschop, die door een vrouw wordt beschuldigd van seksueel misbruik in een Van der Valk Hotel in Amsterdam, is door de regering benoemd tot niet-residerend ambassadeur. Hij is tevens geestelijke adviseur van president Bouterse. Meye, werkzaam bij de gemeente Gods Bazuin Ministries, heeft zijn geestelijke functies tijdelijk neergelegd.

De Amsterdamse politie heeft de zaak in onderzoek.