Surinaamse booteigenaren starten eigen zoekactie naar vermiste vissers

surinaamse boten
Foto: Tjabeljan

Verschillende Surinaamse booteigenaren starten vanavond met een eigen zoekactie naar de vermiste vissers. Om 19:00 uur zal zal er een groot en een klein schip uitvaren. 

Verantwoordelijk

Akash Sital, een van de initiatiefnemers en tevens booteigenaar, zegt dat het niet de bedoeling is om de overheid over te slaan, maar dat de booteigenaren ook verantwoordelijkheid dragen over de vermiste bemanningsleden. De bootbezitter zegt dat de Surinaamse kustlijn zo een 370 kilometer lang is en dat drie kustwachtboten lang niet voldoende zijn om op korte termijn de gehele kust af te zoeken.

Kleine kans

De grote boot zal dienen als basis, terwijl de kleine boot ingezet zal worden om zo dicht mogelijk de kust af te kunnen zoeken naar overlevenden en/of lichamen. De kans op overlevenden is echter klein. De vissers zijn met machetes ernstig mishandeld voordat zij overboord zijn gegooid. Sommige van hen kregen daarbij een zware accu of anker aan hun been gebonden.

Maar Sital is hoopvol.  “Wij moeten de familie antwoorden en indien zij het niet hebben overleefd, moeten wij op zijn minst de lichamen aan de families kunnen afstaan”

Sital zegt dat er 800 liter benzine aangeschaft is en dat de gehele operatie minimaal vijf dagen gaat duren.

Wraakactie

De Guyanese krant Kaieteur News meldde gisteren dat de brute aanvallen van de Guyanese roversbende op de Surinaamse vissersboten een wraakactie is geweest. Enkele weken geleden werd een Guyanese kapitein/leider van de roversbende doodgeschoten. De piraten houden de vissers hier verantwoordelijk voor.

Er zijn tot dusver vier lichamen gevonden, waarvan er tot nu toe een geïdentificeerd is als een van de vermiste vissers. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de drie overige lichamen ook van vermiste bemanningsleden. Er zijn dan nog steeds twaalf vissers vermist. De namen van deze mannen en een foto vindt u hier.