Surinaamse broers vandaag verhoord in terreurzaak Suriname

terreurverdachte suriname
Nasr I. en Raoul A. Foto: Facebook

Vandaag wordt in Suriname de rechtszaak tegen de terreurverdachten Nasr I. en Raoul A. hervat. Vandaag zal de rechter en het Openbaar Ministerie (OM) de broers ondervragen.

Beiden mannen worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. Zij werden eind juli vorig jaar opgepakt in Suriname en zitten sindsdien vast.

Het OM in Suriname verdenkt Nasr I. en Raoul A. van het ronselen van IS-strijders in Suriname voor terreurorganisatie IS. Zij zouden zeker twee mensen hebben geholpen om naar Syrië af te reizen om zich daar bij de terreurorganisatie aan te sluiten. Uit diverse chatgesprekken is gebleken dat de mannen sympathie hebben voor de Syrische organisatie. Ook zouden ze een aanslag hebben willen plegen op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. Beiden verdachten zijn in Nederland geboren en hebben de Nederlandse nationaliteit.

Vrijlating

De advocaat van beide mannen, Murvin Dubois, zal vandaag opnieuw een verzoek indienen om de verdachten vrij te laten. Volgens de raadsman hebben de broers geen mensen gerekruteerd voor IS. “De vrije meningsuiting heeft gevaarlijk geleund tegen extreme uitspraken, maar het was nog steeds vrije meningsuiting. En het heeft niet geleid tot direct gevaar voor de gemeenschap”, aldus Dubois. Eerdere pogingen om beiden verdachten vrij te krijgen mislukte.

Vorige maand zei politieagent Zamier Pierkhan, lid van het team Forensische Opsporing (FO), dat er niet genoeg bewijs is dat de broers een aanslag wilde plegen in Suriname.