Surinaamse man (53) krijgt zeven jaar celstraf voor grote rol cocaïnenetwerk

politiebus, frankrijk
Foto: Leparisien

De Surinaamse Alfons A. is maandag in de Franse stad Montauban veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. De 53-jarige man wordt gezien als een belangrijke schakel bij een cocaïnelijn tussen Suriname, Frans-Guyana en Frankrijk.

A. werd vorig jaar in Montauban gearresteerd. De man droeg toen twee kilogram cocaïne bij zich. Al snel werd duidelijk dat A. onderdeel uitmaakte van een cocaïnenetwerk.

Frans-Guyana – Frankrijk

A. liet meerdere malen mensen met cocaïne heen en weer vliegen tussen Cayenne en Parijs. “Hij vertelde me dat drugsvervoer zijn taak is en dat hij al 19 meisjes heeft laten vertrekken”, aldus de 39-jarige Surinaamse Mertries K, die ook in Frankrijk aangehouden is in de zaak. De vrouw ontkent echter drugs te hebben vervoerd in opdracht van A. Ook een familielid van K., Gerda M. werd opgepakt, maar zegt niets te weten van cocaïnesmokkel. “Ik volgde mijn nichtje, ik spreek geen Frans, ik weet niets van drugs.”

K. werd in Frankrijk veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. M. zal twee jaar moeten brommen. Twee andere mensen werden eveneens schuldig bevonden in de zaak. Zij kregen celstraffen van vier jaar en achttien maanden opgelegd.

17 kinderen

In het paspoort van de Surinaamse man stond dat de hij in de afgelopen zes maanden zes keer heen en weer was gevlogen tussen Frans-Guyana en Frankrijk om de drugs te verkopen. A. kocht de cocaïne in Suriname voor 7.000 euro per kilo en verkocht deze in Toulouse voor 25.000 euro per kilo.

Hij vertelde in de rechtbank dat hij een goede metselaar is, een schuld van 4.000 euro heeft en zeventien kinderen heeft. A. kreeg van de rechter uiteindelijk een celstraf van zeven jaar opgelegd voor zijn rol in het drugsnetwerk.