Surinaamse Mony Hond (37) veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf

joel martinus, mony hond, bordo, suriname
Joël 'Mony Hond' Martinus. Foto: Facebook/Mony Hond.

Joël Martinus, ook wel bekend onder de pseudoniemen ‘Mony Hond’ en ‘Bordo’, is vrijdag in hoger beroep door een rechter in Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor het organiseren van drugstransporten. De man zit echter niet vast en is voortvluchtig. Dit schrijft de Franse krant Le Maine Libre.

De rechter acht bewezen dat de 37-jarige Martinus in de periode van 2016 tot 2018 zes mannen naar de Franse stad Le mans heeft laten afreizen om cocaïne te smokkelen. De bolletjes drugs werden in Frans-Guyana geslikt en zouden via Parijs naar Le Mans worden vervoerd. Het zou in totaal gaan om zo’n 40 kilo. Martinus zou in deze periode zelf ook enkele keren zijn afgereisd naar Frankrijk.

De smokkelaars Brian Benjamin, Federiq Adam, Olzino Pinas en Sabrino Monni kregen gevangenisstraffen tussen de anderhalf en de vier jaar. Benito Adjakto, die 1,5 kilo cocaïne slikte, was minderjarig en zal voor de jeugdrechter moeten verschijnen.

Martinus, die zelf niet aanwezig was in de rechtbank, zit niet vast en is volgens het medium voortvluchtig. Pogingen van Frankrijk om de Surinaamse entertainer uit te leveren, leverde geen resultaat op. Mony Hond zou zich al lange tijd in zijn thuisland Suriname bevinden. “Ik ben geen dealer, ik ben vader van de familie”, aldus Martinus.

Facebook

Mony Hond is actief op Facebook en steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij post geregeld video’s waar hij zijn geld en gouden sieraden laat zien. Ook deelt hij geregeld geld uit. Daarnaast is Mony Hond bekend als de rechterhand van Ronnie Brunswijk en is hij voorzitter van S.V. Notch, een voetbalvereniging in zijn geboortestad Moengo. Vorig jaar liet hij weten de politiek in te willen en bracht hij een bezoek aan VHP-voorzitter Chan Santokhi.