Surinaamse onderneemster stopt met ijssalon na racisme

ijssalon peronnetje, hilversum, gilly emanuels
Foto: Gilly Emanuels/Facebook

De Surinaamse Gilly Emanuels stopt definitief met haar ijssalon/eethuis ‘t Perronnetje in Hilversum. De vrouw was vorig jaar het doelwit van racistische hangjongeren. Zij gooiden een steen door haar winkelruit en riepen kwetsende kreten. Ook werd een Surinaamse vlag met poep besmeurd en voor haar winkeldeur achtergelaten. Ze kreeg daarna veel steun van buurtbewoners en de Surinaamse gemeenschap.

Niet serieus

“Om daar in de winkel te staan, het gevoel te hebben dat de autoriteiten je niet serieus hebben genomen, waarbij zelfs een officier van justitie de nodige kwetsende uitspraken heeft gedaan en die jongens er makkelijk mee wegkomen, dat vreet aan me”, schrijft de vrouw op Facebook.

Traumatisch

Emanuels zegt dat het hele voorval haar veel energie heeft gekost. Ook zegt zij financiële schade te hebben geleden. “Ik merk nu pas wat voor traumatische ervaring dat hele gedoe met zich heeft meegebracht. Dan kom je op het punt waarop je moet zeggen, laat los waar je niet meer gelukkig van wordt.”

Racisme

De vrouw voelt behoorlijk zich in de steek gelaten. “Ik als zwarte vrouwelijke ondernemer, en ja, dit schrijf ik bewust op, heb van de politiek het gevoel gekregen dat mijn zaak niet ernstig genoeg is. Had het een verschil uitgemaakt als ik een witte Hollandse vrouw of met een joodse achtergrond door zwarte jongeren of islamitische jongeren waren belaagd? Ja, durf ik bijna volmondig te beamen.”

Emanuels zal elders in het land een nieuwe plek zoeken voor haar business. “Ik weet zeker dat ik elders in het land wel goed, veilig en vrij kan ondernemen.”