Surinaamse politica Neus onder vuur na uitspraak over Hindoestanen

Maisha Neus. Foto: STREI!/Facebook.

Maisha Neus, voorzitter van de Surinaamse politieke partij STREI!, heeft zich gisteren de woede op de hals gehaald door op Facebook een uitspraak te doen over Hindoestaanse cambiohouders (eigenaren van wisselkantoren).   

“Die cambio’s moeten opgedoekt worden man, dat zijn witwaspraktijken van de Hindoestanen”, schreef de 32-jarige Neus op het sociale platform. Dit viel niet in goede aarde bij tal van Surinamers, die fel op de uitspraak reageerde. “Neus je wilt aan de komende verkiezingen deelnemen, maar je weet niet eens wat waarden en normen zijn”, schrijft Denise Rosenblad in een reactie.

Niet iedereen was het oneens met Neus, die ook bijval kreeg. “Het is een feit dat 90% van de cambios’s van Hindoestanen zijn, als niet 100%. Daarnaast zijn een groot deel inderdaad witwassers”, laat Mitchell Ta weten.

Excuses

De opkomende politica en activiste nuanceerde de uitspraak later door te zeggen dat niet alle cambiohouders en Hindoestanen witwassen. “De waarheid is hard. Het kon beter genuanceerd worden. Maar van discriminatie of racisme was geen sprake.” Vervolgens bood de politica haar verontschuldigingen aan. “Voor degene die zich nog beledigt of persoonlijk aangevallen voelen: Mijn excuses.”

Het is niet de eerste keer dat Neus onder vuur wordt genomen voor gedane uitspraken. Een politicoloog laat aan DAGonline weten dat het gedrag van Neus heel onprofessioneel en onvolwassen is. “Met zo een gedrag en attitude zal ze het nimmer en nooit maken in de Surinaamse politiek.”

Hieronder enkele reacties.

Definitie: Racisme is het exceptionalistische idee dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten…

Geplaatst door STREI op Vrijdag 12 april 2019