Surinaamse slavenregisters per 1 juli online in te zien

digitale slavenregister, nationaal archief suriname
Het Nationaal Archief in Suriname. Foto: BIZA

Vanaf 1 juli zijn de digitale slavenregisters van de voormalige tot slaaf gemaakte Surinaamse voorouders in te zien. Het register kan geraadpleegd worden via het Nationaal Archief in Nederland en het Nationaal Archief in Suriname. 

Toegankelijk

Tot op heden moest men een ticket naar Suriname boeken en dikke bundels doorspitten om een achternaam van een Surinaamse voorouder boven water te krijgen. Deze informatie wordt nu een stuk makkelijker toegankelijk. De registers bevatten ongeveer 80.000 namen van tot slaaf gemaakte Surinaamse voorouders die tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij (1863) geleefd hebben. Zij staan met naam, geboortedatum, sterfdatum en zelfs met namen van vaders en moeders in de slavenregisters genoteerd.

Initiatief

Historicus Coen van Galen startte vorig jaar een inzamelingsactie om het register digitaal te maken. Samen met de hulp van 1500 vrijwilligers is dit gelukt en wordt op 1 juli het startsein gegeven. Deze datum is niet toevallig gekozen, want op 1 juli viert en herdenkt Nederland en Suriname voor de 155e keer de afschaffing van de slavernij.