Surinaamse staat verdient miljoenen aan overvliegende vliegtuigen

De Surinaamse staat verdient jaarlijks tussen de drie en de vier miljoen Amerikaanse dollar aan vliegtuigen die door het Surinaamse luchtruim vliegen. Dit schrijft de Surinaamse krant Times of Suriname.

Waar er in 2017 nog 17.666 vliegtuigen het Surinaamse luchtruim passeerden, waren dat er in 2018 22.924. De conclusie kan dan ook getrokken worden dat het luchtruim van het Zuid-Amerikaanse land steeds drukker wordt.

Volgens Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en ex-directeur van NV Luchthavenbeheer, zijn de extra inkomsten te wijten aan enkele investeringen, zoals Performance Based Navigation (PBN). Het PBN zorgt voor ruimtelijke ordening en het aanpassen van de luchtwegen.

Volgens de minister zijn er nog meer investeringen op komst. “Na reparatie van de radar en het in gebruik nemen hiervan door gekwalificeerd en getraind personeel in het eerste kwartaal van 2020, zal de afstand tussen de overvliegers verder gereduceerd worden tot 20 nautical miles, hetgeen betekent dat wij meer overvliegers tegelijkertijd in ons luchtruim kunnen accommoderen, wat ook meer inkomsten zal betekenen”, aldus Chotkan. Volgende de minister zullen de inkomsten in de toekomst dan ook verder oplopen.