Surinaamse theatervoorstelling in première op schip aan de Waterkant

lofzang op de vrijheid, azart the ship of fools, suriname1
Scene uit 'Lofzang op de Vrijheid'. Foto: Erwin Tolin Alexander.

Op 19 oktober gaat de Surinaamse theatervoorstelling ‘Lofzang op de Vrijheid’ in première. Het decor van het schouwspel is Azart ‘The Ship Of Fools’, een levensecht schip wat aangemeerd is aan de SMS-Pier aan de Waterkant in Paramaribo.

‘Lofzang op de Vrijheid’ is een toneelstuk dat gaat over de slavernij en over vrijheid. Het stuk is geschreven en geregisseerd door Erwin Tolin Alexander. De cast bestaat uit (lokale) Surinaamse acteurs, kunstenaars en verschillende artiesten die diverse kunstvormen beoefenen. “Met dit stuk hopen we de Surinaamse jongeren die in dit stuk spelen de gelegenheid te geven om een internationaal publiek te bereiken met hun kunst”, vertelt Alexander tegen De Ware Tijd.

Slavernij

Toen de regisseur twee jaar geleden in Nederland was, ontmoette hij de Amsterdamse initiatiefnemer en acteur August Dirks. Dirks, die al 30 jaar vaart en kapitein is van het schip, wilde een theatervoorstelling in Suriname maken met als thema ‘Slavernij’. “Slavernij is een onderwerp wat nog steeds bij ons leeft en los van de serieuze discussies hierover wilde we kijken hoe we dit onderwerp in een theatrale manier konden brengen”, aldus Alexander.

De regisseur zegt ook geïnspireerd te zijn geraakt door de manier hoe Dirks, die ook daadwerkelijk op de boot leeft, vrijheid ervaart. Alexander: “Wij, mensen van het land zijn gebonden aan sociale conventies. Terwijl wij misschien gebonden zijn aan verplichtingen, leeft August op een boot en is vrij. Zijn boodschap is dus, geniet van het leven, maak contact met anderen en maak van het leven een carnaval”

lofzang van de vrijheid, suriname
Scene uit ‘Lofzang op de Vrijheid’. Foto: Erwin Tolin Alexander.

Schip

Azart ‘The Ship Of Fools’ dient, naast decor, ook als tribune, woning en transportmiddel. De tribune biedt plaats aan 250 mensen. De voltallige cast woont samen met Dirks op het schip. “Het schip is een wezenlijk deel van het stuk als decor. Een stukje van het land en een stukje van de kade gaan we gebruiken als speelvlak (podium). Elk geluid wat je hoort, het kabbelende water, licht, een bel die gaat, wat dan ook wordt onderdeel van het theater”, zegt Alexander.

Caribisch gebied

Dirks ziet Suriname niet als eindhalte. “We blijven nog enkele weken en vertrekken dan voor een ander project. Het stuk, dat zowel in het Nederlands als in het Engels is geschreven, kan mogelijk ook naar andere Caribische landen geëxporteerd worden.”

‘Lofzang op de Vrijheid’ speelt op 19, 21, 26, 27 en 28 oktober op het schip Azart ‘The Ship Of Fools’, welke ligt aangemeerd aan de SMS-pier aan de Waterkant 5 (naast het Waaggebouw). De voorstellingen starten op 20:00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar bij Dio’s (Maretraite Mall, Hermitage mal en Pourtoi), Sunice Wilhelminastraat, Zus en Zo en SMS by the ship of fools.

Geplaatst door Erwin Tolin Alexander op Donderdag 4 oktober 2018

 

Aankomst van Azart ‘The Ship Of Fools’ in de haven van Suriname.

arriving

Thanks to the Surinam Coastguard,Video: Marja de Vries

Geplaatst door Azart Ship of Fools (La Nef des fous) op Dinsdag 16 oktober 2018