Surinaamse toeristenkaart binnenkort online verkrijgbaar

toeristenkaart suriname
De papieren Surinaamse toeristenkaart.

Reizigers die naar Suriname afreizen kunnen binnenkort online een visa en toeristenkaart kopen. Deze elektronische visa regeling zal een efficiëntere en veiligere manier bieden voor de aanvraag, afhandeling en afgifte van visa en toeristenkaarten. Dit schrijft de Surinaamse regering in een persbericht.

Op 7 maart is er door waarnemend directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken, Luziano Truideman en de VFS Regional Head of the Americas, Bernhard Vijaikumar, een handtekening gezet onder een samenwerkingscontract.

Voor de realisatie van het nieuwe elektronische systeem zal Suriname gaan samenwerken met een van de grootste technologische bedrijven op het gebied van visa’s, paspoorten en identiteitsmanagement, VFS Global. Het bedrijf, met het hoofdkwartier in Dubai, opereert in 143 landen op vijf continenten.

Vorige maand heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met VFS Global een tweedaagse e-visa workshop georganiseerd. De delegatie van VFS Global werd toen naar Suriname begeleid door Edward Palmer, Senior General Manager UK Visas en Immigration VFS Global.

Truideman bestempelde deze workshop als een van de belangrijke stappen in de aanloop naar de introductie van de elektronische visa en toeristenkaarten die het huidige papieren systeem zal moeten vervangen. “Omdat Suriname veel te bieden heeft moet de visum en toeristenkaart procedure eenvoudig en vertrouwelijk zijn voor reizigers. Deze onlinedienst moet personen die wensen af te reizen naar Suriname, met name toeristen, in staat stellen om vanuit de comfort van hun huiskamer een visum of toeristenkaart aan te vragen en eveneens de betaling elektronisch te kunnen voldoen”, aldus Truideman.

Met een toeristenkaart kunnen reizigers van Surinaamse origine zes maanden in Suriname verblijven. Niet-ingezetene hebben met de toeristenkaart recht op een verblijf van maximaal 90 dagen. De toeristenkaart kost op dit moment 35 euro.