Surinaamse toeristenkaart wordt door hoge toeslag alsnog duurder

toeristenkaart suriname
De papieren Surinaamse toeristenkaart.

De digitale Surinaamse toeristenkaart valt uiteindelijk duurder uit dan verwacht. Reizigers zijn verplicht een toeslag van 14 dollar (ongeveer 12 euro en 40 cent) op het reisdocument te betalen, waardoor het totaalbedrag op 54 dollar (bijna 48 euro) uitkomt in plaats van de 35 euro die nu nog moet worden afgerekend. De toeristenkaart wordt hiermee ongeveer, afhankelijk van de koers, 13 euro duurder.

Reizigers merken hier dus tot dusverre weinig van, omdat de papieren toeristenkaart van 35 euro nog steeds overal verkrijgbaar is. Per 18 oktober 2019 zal deze nergens meer te koop zijn en zal er volledig overgegaan worden op de E-toeristenkaart.

Voor de realisatie van het nieuwe elektronische systeem is Suriname een samenwerking aangegaan met het technologische bedrijf VFS Global. Het bedrijf brengt waarschijnlijk de extra toeslag in rekening voor het faciliteren van de website en het verwerken van de aanvragen. VFS Global, met het hoofdkwartier in Dubai, opereert in 143 landen op vijf verschillende continenten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken lanceerde op 15 april 2019 een nieuwe website waar reizigers online een toeristenkaart of visum kunnen aanvragen. Het consulaat raadde mensen aan om per direct gebruik te maken van deze mogelijkheid. Veel mensen lopen echter tegen problemen op met het systeem en vinden het erg omslachtig. Een veelgehoorde klacht is dat reizigers geen bevestigingsmail ontvangen, dat de informatie die zij invoeren niet opgeslagen wordt en dat er niet met iDEAL betaald kan worden maar alleen met een Mastercard, Visa of Union Pay credit/debit card.

Niet alleen Nederlanders hebben klachten over het systeem, ook de ambassade in de Amerikaanse stad Washington DC krijgt veel telefoontjes van reizigers die tegen problemen aanlopen bij de aanvraag van de digitale toeristenkaart voor Suriname. Een klacht indienen kunnen reizigers echter niet, omdat het klachtenformulier buiten werking is.

toeslag, toeristenaart suriname