Surinaamse vrouw weigert inburgeringscursus en vertrekt

maureen ronde, inburgeringscursus, suriname
Foto: Telegraaf

De Surinaamse Maureen Ronde moet van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) na twee jaar alsnog een inburgeringscursus doen. De vrouw, die in het bezit is van een Surinaams schooldiploma, weigert echter het leerprogramma te volgen. “In Suriname heb ik de Nederlandse taal gehad en ik deed het goed, maar hier moet ik inburgeren? Dat doe ik niet, dan ga ik terug naar mijn land”, zegt Ronde in een video tegen de Telegraaf.

Turken

De vrouw, die sinds 2016 in Nederland woont met haar partner, vindt het niet eerlijk. “Ik ga het niet doen, want de Turken hoeven het ook niet te doen.” Turken met een verblijfsvergunning zijn in Nederland niet verplicht om een inburgeringscursus te volgen door een verdrag dat de Europese Unie met Turkije heeft afgesloten. “Waarom sluiten ze dat verdrag ook niet af met Suriname? Dat doen ze niet, want de Surinamers moeten betalen.”

Brief

Ronde’s partner, Sies van ‘t Slot, ging in 2016 met de benodigde papieren naar het IND. “Zij hoeft niet in te burgeren, want zij heeft een schooldiploma”, werd hem door een IND-medewerker medegedeeld. Hij dacht dat hiermee de kous af was. Enkele weken later volgde alsnog een brief van Dienst Uitvoerig Onderwijs (DUO) met de verplicht te volgen inburgeringscursus. “Zij wil het niet. Zij heeft gewoon een schoolopleiding gehad en ze doet alles Nederlands”, aldus van ‘t Slot. Bij weigering van de cursus kan een boete opgelegd worden.

Het echtpaar vertrekt in mei naar Suriname.