Surinaamse wereldreiziger geschokt na racistische reacties van Surinamers

ricky sewpersad, suriname
Foto: Ricky Sewpersad/Facebook

Vorige week vrijdag werd Suriname opgeschrikt door terreurdreiging via een Facebook bericht. De schrijver dreigde om 50 mensen op verschillende locaties dood te schieten als de Surinaamse regering de twee opgepakte Surinaams-Nederlandse terreurverdachten niet vrij zou laten. De man zou in naam van de Syrische terreurorganisatie IS te handelen.

De Surinaamse wereldreiziger Ricky Sewpersad (29) kon alle commotie niet aan zich voorbij laten gaan. “Afgelopen week zijn de Surinaamse burgers en de hele wereld opgeschrikt door de bedreiging welke mogelijk van IS afkomstig moet zijn. Zoiets had niemand verwacht in Suriname. Ook ik was bezorgd na het bericht. Naast het feit dat ik naaste familie en vrienden heb in Suriname, heb ik ook duizenden lieve volgers die ik ook zie als familie. Volgers die ook deelgenoot zijn van mijn avonturen in verschillende landen, dankzij mijn Facebookpage, schrijft Sewpersad.

De in Nederland woonachtige wereldreiziger voelt zich sterk verbonden met Suriname. Hij wapperde met de Surinaamse vlag in meer dan 75 landen en bezocht alle 7 nieuwe wereldwonderen.

Racistisch

Sewpersad is erg geschrokken van het Facebook bericht, maar nog meer van de vele racistische reacties van Surinamers naar moslims en de moslimgemeenschap. “Wat mij tevens opviel na de berichtgeving, zijn de diverse negatieve berichten die circuleerden over moslims. En dat door onze Surinamers. Laten we niet discrimineren in ons geliefde Suriname. Ik heb over de hele wereld vrienden, ook in Pakistan en Afghanistan. En wat je ontdekt, is dat ook in die landen er normale en vredelievende mensen zijn.”

Eenheid

Volgens de wereldreiziger moet men niet vergeten dat IS niet de ware Islam is. Hij stelt dat of de bedreigingen nou op waarheid berusten of niet, de nodige maatregelingen getroffen moeten worden om de samenleving te beschermen. Volgens Sewperad moet men juist in deze situaties uitstralen dan men een eenheid is, in plaats van een beschuldigende vinger naar elkaar te wijzen.

Identiteit

Sewpersad vindt dat Suriname ondanks deze dreiging haar ‘identiteit’ niet moet verliezen. “Suriname is mijn land dat ik graag overal ter wereld promoot, ondanks het nu wat minder goed gaat. Het is een land dat zich onderscheidt van de rest van de wereld. Wij zijn een voorbeeld voor de wereld en dit kan ik concluderen nadat ik meer dan 75 landen heb bezocht. Een land waar een synagoge en een moskee naast elkaar staan en de bezoekers als broeders met elkaar omgaan.

Wat uniek is aan Suriname, is niet alleen onze natuur, maar de wijze waarop wij met elkaar omgaan. In Suriname kennen wij geen Hindoestanen, Javanen, Creolen en Chinezen, wij kennen Surinamers. Natuurlijk komt er hier en daar wat discriminatie voor, maar dat hebben we overal. Desondanks gebeurt dit minder in Suriname en leven wij in vrede met elkaar”, aldus de wereldreiziger.