Suriname krijgt Turks consulaat, overeenkomst afschaffing visums

cavuşoğlu, pollack beighle, suriname, turkije
De ministers van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu en Yldiz Pollack-Beighle. Foto: Mevlüt Çavuşoğlu

Binnenkort is Suriname een consulaat rijker. Tijdens het bezoek van Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken, aan Suriname is overeenstemming bereikt over een Turks consulaat in Paramaribo. Het gesprek vond plaats met de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle.

Een Turkse ambassade in Suriname zal de bilaterale relaties tussen beiden landen versterken en verbeteren. Een van de speerpunten hierbij is het toerisme en een visumvrij beleid tussen Suriname en Turkije. “We zijn overeengekomen dat we in de nabije toekomst de visums gaan afschaffen”, aldus Pollack-Beighle. “Wij geloven dat een visumvrij beleid het aantal ondernemers laat toenemen en mensen dichter bij elkaar brengt”, voegde Çavuşoğlu er aan toe.

De verandering moet dit jaar nog doorgevoerd worden.

Door de strategische ligging van Suriname is er ook gesproken over luchtverbindingen tussen Turkije, Suriname, het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Een Turks consulaat in Suriname maakt de weg vrij voor een samenwerking tussen Turkish Airlines en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), die al langere tijd in de pijplijn zit. Eerder meldde CaribbeanNewsNow al dat Suriname en Turkije een luchtvaartovereenkomst zouden ondertekenen. De plannen die beiden landen hebben lijken omvangrijker te zijn dan gedacht en dit is vandaag dan ook nog niet gebeurd.

Nieuwe projecten

De Turkish Cooperation and Coordination Agency (TIKA) zal nieuwe projecten in Suriname gaan uitvoeren in de gezondheidszorg, op het gebied van educatie en er zullen materiële benodigdheden geleverd gaan worden. “We zijn overeengekomen dat er verschillende projecten tot uitvoering zullen worden gebracht, zoals de bouw van een ziekenhuis”, zei Pollack-Beighle. Daarnaast zullen er door Turkije verschillende investeringen gedaan gaan worden op het gebied van infrastructuur.

Çavuşoğlu zei dat Suriname een aantrekkelijk land in de regio is voor buitenlandse investeerders, en voegde eraan toe: “Turkse bedrijven zijn steeds meer geïnteresseerd in investeringen in Suriname, vooral in toeristische en infrastructuurprojecten.”

Veiligheid

Pollack-Beighle liet ook nog weten dat Suriname en Turkije ook op het gebied van vrede en veiligheid de handen ineen gaan slaan. “We kunnen vrede en veiligheid bewerkstelligen door terrorisme, internationale georganiseerde misdaad en klimaatverandering als twee landen te blijven bestrijden”. De Surinaamse minister maakte ook nog duidelijk nauwer te willen gaan samenwerken met de Organisation of Islamic Cooperation (OIC), waar de Islamic Development Bank (IsDB) onderdeel van is.

Çavuşoğlu zei dat Ankara graag op alle gebieden een vriendelijke relatie met Suriname wil bevorderen voor economische groei. De minister prees Suriname en poste een filmpje op zijn Twitterpagina.