Tarieven burgerzaken Suriname fors omhoog

De tarieven voor burgerzaken in Suriname gaan fors omhoog. Wie een uittreksel nodig heeft, moet vanaf 1 juni 5 SRD betalen, in plaats van 1 SRD. Voor een paspoort moet er 300 SRD worden afgerekend, in plaats van 100 SRD. Bij beschadiging van het paspoort zal 400 SRD in rekening worden gebracht en 500 SRD bij verlies. Dit meldt Starnieuws. 

De waarnemend directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken, Natasha Arupa-Wong Swie San, zegt dat het nodig was om de tarieven aan te passen om de dienstverlening te kunnen blijven garanderen. Volgens Arupa-Wong Swie San zijn de materiaalkosten gestegen.

Regeringsbeleid

Het Surinaamse medium schrijft dat de forse verhoging van de leges te maken heeft met het regeringsbeleid. De staatsbegroting wordt gesaneerd, waarbij ook gekeken wordt naar maatregelen die een opbrengstverhogend zijn, naast de bezuinigingen. Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) stelt dat het vervaardigen van reisdocumenten bijzonder hoog zijn. De paspoorten moeten voldoen aan internationale standaarden en moeten bij een speciale drukker in het buitenland besteld worden.

tarieven paspoort, uitreksel, burgerzaken, suriname 2018
De nieuwe tarieven burgerzaken per 1 juni 2018.