Telegraaf brengt verslag vanuit Suriname na terreurdreiging

telegraaf, suriname, terreur, verslag
Foto: Telegraaf

De Telegraaf heeft zojuist via een video verslag uitgebracht vanuit Suriname na de terreurdreiging op Facebook. Het dreigement heeft diepe indruk gemaakt op veel burgers. Verslaggever Robert Alting staat voor de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo en deelt de laatste ontwikkelingen.

Klik hier hier de video van het verslag.

Bericht

Op Facebook verscheen een bericht waarin werd gedreigd om 50 mensen op verschillende locaties te vermoorden als de Surinaamse regering de twee opgepakte Surinaams-Nederlandse terreurverdachten niet vrij zou laten. In het dreigement staat dat er onder andere op de Anton de Kom Universiteit, Lyceum 1 en Santa Boma slachtoffers zouden vallen. De schrijver zegt in naam van de Syrische terreurorganisatie IS te handelen. Het bericht bevat de volgende tekst in het Engels:

“Luister naar me Suriname en luister goed. Dit is een boodschap van ISIS. We zullen vijftig mensen van de universiteit Anton de Kom Santa Bome en Lyceum 1 doden. Als je ons niet serieus neemt , doden we meer. Jullie hebben tot 0900 uur de tijd om te reageren of anders zijn de gevolgen voor jullie rekening.”

De NOS meldt dat er vandaag een aantal scholen dicht zijn gebleven na het dreigement. Veel studenten van de Anton de Kom Universiteit zijn uit voorzorg thuisgebleven na een oproep van de studentenvakbond

WhatsApp-bericht

Enkele uren na het dreigement werd er een nep WhatsApp-bericht verspreid van de Surinaamse journaliste Gail Eijk. De verslaggeefster zegt in het neppe chatbericht dat zij bij Lyceum 1 aan de Passiebloemstraat is en dat er schoten zijn gelost en assistentie nodig heeft. “Mensen dit is niet mijn app account. Dit bericht is ook niet van mij afkomstig. Ik snap niet waarmee men bezig is. En noch minder wie en waarom dit nodig is”, schrijft Eijk op haar Facebook pagina.