Times of Suriname: vliegveiligheid Zanderij in gevaar

johan adolf pengel luchthaven, zanderij, suriname, paramaribo
De Johan Adolf Pengel luchthaven in Suriname.

De vliegveiligheid van de Johan Adolf Pengel luchthaven in Suriname is in gevaar. Het Braziliaanse vliegtuig dat dinsdag nabij de racebaan van Motosur in het district Brokopondo neerstortte vloog rechtstreeks de internationale aanvlieg- en vertrekroute van de luchthaven in. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

Het vliegtuig vloog boven Surinaams grondgebied, zonder toestemming van de bevoegde autoriteiten. “Het toestel was maar 30 seconden verwijderd van een mogelijke crash met een Jumbo-Jet”, vertelt een luchtvaartdeskundige aan het nieuwsblad. Volgens de expert is de kans op een ramp groot.

Een bron, die anoniem wenst te blijven vanwege broodvrees, zei gisteren in een artikel in dezelfde krant dat er ‘met mensenlevens gesold wordt in Suriname’, omdat de radar van Zanderij defect is. Een radar wordt gebruikt om de aanwezigheid en de positie van vliegtuigen in een luchtruim te detecteren.

Volgens Faizel Baarn, hoofd van de Surinaamse luchtvaartdienst, zou het instrument al jaren niet werken door achterstallig onderhoud. Hierdoor kunnen niet alle vliegbewegingen boven Suriname gedetecteerd worden. De verwachting is dat de radar dit jaar nog gerepareerd gaat worden, zodra het geld van het ministerie van Financiën ontvangen is, aldus Baarn. De luchtverkeersleiding zal daarnaast getraind worden hoe om te gaan met de radar en het technisch personeel zal opgeleid worden om het apparaat te onderhouden.

Het hoofd merkt op dat het hebben van een radar niet hoeft te betekenen dat dit soort illegalen vliegtuigen opgemerkt wordt, omdat deze vaak onder de radar vliegen. Baarn geeft toe dat als de racebaan van Motosur, die via de lucht niet ver verwijderd ligt van Zanderij, gebruikt wordt als landingsbaan dit gevaarlijk is. “Het is luchtvaarttechnisch een bijzonder gevaarlijke situatie die kan leiden tot crashes, waarbij mensenlevens verloren kunnen gaan.”

Het hoofd van de Surinaamse luchtvaartdienst zegt dat er door verantwoordelijke instanties nu scherp gecontroleerd moet worden of de racebaan niet gebruikt wordt voor illegale doeleinden.

TUI

Luchtvaartmaatschappij TUI, die op de maandagen met zijn 787 Dreamliner op Paramaribo vliegt, zegt desgevraagd niets te weten van een kapotte radar op de Surinaamse luchthaven. “Onze piloten worden over zaken als een defecte radar geïnformeerd door middel van een zogenaamde NOTAM (Notice to Airmen). Deze worden uitgegeven door de lokale autoriteiten en door onze flight crew doorgenomen als onderdeel van de vluchtvoorbereiding. Een dergelijke NOTAM is echter niet uitgegeven voor Paramaribo hetgeen twee dingen kan betekenen, de radar is weer in werking gesteld of is niet defect geweest”, aldus een woordvoerder van TUI aan deze website.

Volgens de zegsvrouw kan er ook zonder radar een veilige ruimte tussen de vliegtuigen gegarandeerd worden. “Overigens is het niet zo dat als een radar op een luchthaven defect is, de separatie tussen vliegtuigen niet meer gegarandeerd kan worden. De luchtverkeersleiding zal dan alternatieve procedures toepassen om de separatie van de vliegtuigen in de omgeving van de luchthaven, en daarmee de vliegveiligheid, zeker te stellen.”

DAGonline is in afwachting van een reactie van de KLM.

De politie vermoedt dat het dinsdag neergestorte Braziliaanse Cessna-toestel drugs vervoerde. Enkele meters van het vliegtuig werd het stoffelijk overschot aangetroffen van vermoedelijk de piloot. Leden van de Forensische Opsporing zijn bezig met een technisch onderzoek om vast te stellen wat er werd vervoert in het vliegtuig.