Toen bokslegende Muhammad Ali Suriname bezocht

Foto: Rudi de la Fuente

De onderstaande tekst is afkomstig uit het archief van Mr. Basharat Ahmadali / Islamitisch maandblad Al Haq, Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties.

Tekst: Mr. Basharat Ahmadali
Bron: Islamitisch maandblad Al Haq, 6 juni 1979

Suriname

In april 1979 brachten Muhammad Ali, drievoudig Wereldkampioen zwaargewicht boxen en Imaam Wallace Deen Muhammad, destijds leider van de in USA gevestigde Nation of Islam, een bezoek aan Suriname op uitnodiging van de Surinaamse Islamitische Vereniging (S.I.V.). Met dit bezoek kon Imaam Wallace Muhammad zijn in 1976 aan enkele SIV-prominenten gedane belofte inlossen, mede dankzij Master Muhammad Abdullah van de Ahmadiyya Anjuman Lahore te California.

muhammad ali, suriname, zanderij, slm, surinam airways, paramaribo
Muhammad Ali naast een SLM vliegtuig tijdens zijn bezoek aan Suriname in april 1979. Foto: Rudi de la Fuente

Programma

Tijdens het bezoek van enkele dagen werd aan de Surinaamse gemeenschap een programma gepresenteerd, bestaande uit grootse ontvangst op Zanderij, persconferentie in Hotel Torarica, een optocht in een open auto door de straten van Paramaribo, een massameeting op het SIV-terrein te Combé met lezingen over de islam van Muhammad Ali, Imaam W. Muhammad en Master Abdullah.

Bezoeken aan de Surinaamse president Ferrier en premier Arron, bezoeken aan de SIV hoofdmoskee in aanbouw en andere projecten, Boslandcreools dorp Santigron, enkele clubs op verzoek, waaronder Amos en Madjlies Moeslimien Suriname, terwijl een bokshappening in het Streepy stadion niet uitbleef. Het geheel was in handen van een Centraal Organisatie Comite van de SIV, bestaande uit de heren Mr. B. Ahmadali (hoofdcoördinator), Ir. M. Nasrullah en dhr. R. Pierkhan.

Muhammad Ali en maam Wallace Deen Muhammad tijdens de rondrit door Paramaribo op 23 april 1979. Foto: Uit het archief van Mr. Basharat Ahmadali / Islamitisch maandblad Al Haq, Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties.

 

Suriname

De contacten tussen Imaam Wallace en de SIV werden gelegd in 1976 toen Dr. Saeed Ahmad via Suriname een tegenbezoek bracht aan Imaam Wallace in de VS. De wens van Imaam Wallace om Suriname te bezoeken, dateert uit december 1976, toen hij in een persoonlijke correspondentie met Mr. Basharat Ahmadali, toen redacteur van maandblad Al Haq, liet weten Suriname te willen bezoeken.

muhammad ali, basharat ahmadali, suriname, paramaribo
Muhammad Ali met districtscommissaris Basharat Ahmadali (links) in Paramaribo. Foto: http://punkrockismyreligion.tumblr.com.
De Surinaamse president destijds, Johan Ferrier, ontvangt op dinsdag 24 april 1979 de legendarische bokser Muhammad Ali in Suriname. Foto: Dagblad Vrije Stem.
muhammad ali, paramaribo, suriname 1979
Bezoek aan het kantoor van Districtscommissaris Mr. Basharat Ahmadali, toenmalig district Suriname (nu Wanica). Foto: Uit het archief van Mr. Basharat Ahmadali / Islamitisch maandblad Al Haq, Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties.