‘Turkije en Suriname gaan luchtvaartovereenkomst ondertekenen’

Mevlüt Çavuşoğlu
Mevlüt Çavuşoğlu

Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken, zal op 20 en 21 september een bezoek brengen aan Suriname. CaribbeanNewsNow meldt dat Turkije en Suriname naar verwachting onder andere een luchtvaartovereenkomst gaan ondertekenen.

De luchtvaartovereenkomst maakt de weg vrij voor een eventuele investering van Turkish Airlines in de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), schrijft de Caribische nieuwssite. Suriname is, net als Turkije, lid van de Islamitische Ontwikkelingsbank (isDB). Turkish Airlines kan de SLM via dit lidmaatschap training en ondersteuning bieden. Ook kan de Turkse maatschappij de Surinaamse regering helpen om de Johan Adolf Pengel Luchthaven te transformeren naar een regionale hub.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Niermala Badrising, heeft tijdens een bijeenkomst in Istanboel in 2016 al eerder een verzoek aan Çavuşoğlu gedaan om samen te werken met Turkish Airlines.

Suriname is volgens het medium ook opzoek naar Turkse investeringen op het gebied van ICT, energie, toerisme, huisvesting en infrastructuur. “Het land (Turkije) heeft mogelijkheden voor handels- en investeringsprojecten in natuurlijke hulpbronnen, zoals goud, bauxiet, olie en andere mineralen, en er is een overvloed aan landbouwgrond beschikbaar voor de ontwikkeling van de agro-industrie”, zei Badrising destijds in Istanboel.

Olie en gas

Volgens de Geological Survey van de Verenigde Staten zit er naar schatting nog 13,6 miljard vaten olie en 32 biljoen kubieke voet aardgas in de bodem van het Guyana/Suriname-gebied. Met als gevolg dat het Amerikaanse ExxonMobil en Tullow Oil aanzienlijke oliereserves voor de kust van Guyana heeft gevonden. Hierdoor trekt het Guiana Shield (Guyana, Suriname, Frans-Guyana, Venezuela en delen van Colombia en Noord-Brazilië) diplomatieke aandacht vanuit alle hoeken van de wereld.

CARICOM

Onder de regering van Erdogan heeft Turkije de banden met de Caribische Gemeenschap (CARICOM) sinds 2011 uitgebreid. Turkije nam deel aan de conferentie van regeringsleiders van CARICOM. In juli 2014 ontmoette de eerste ministers van Buitenlandse Zaken elkaar tijdens de Turkije CARICOM bijeenkomst in Istanboel. Suriname en Guyana behoorde toen ook tot de aanwezige deelnemers.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Turkse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek brengt aan Suriname.