Uitbreiding en modernisering vertrekhal Zanderij gestart

zanderij, johan adolf pengel luchthaven, suriname, paramaribo, verbouwing, vertrekhal, vliegtuig
Foto: Airport Management Ltd.

Op de luchthaven van Suriname, de Johan Adolf Pengel Airport/Zanderij, wordt deze week begonnen aan de uitbreiding van de vertrekhal. Door de uitbreiding moet de luchthaven niet alleen verbeterd en overzichtelijker worden, maar ook efficiënter. Dit meldt Airport Management Ltd. op hun Facebook pagina. 

Ondermaats

De Surinaamse luchthaven voldoet al lange tijd niet meer aan de internationale kwaliteitseisen. Een veel gehoorde klacht is onder andere de lange wachtrijen bij de paspoortcontroles. Ook de beveiliging heeft een upgrade nodig. Daarnaast zijn de faciliteiten voor de passagiers op Zanderij ver ondermaats.

Uitbreiding

Deuren en tussenwanden in de vertrekhal zullen afgebroken worden, zodat er meer ruimte ontstaat. Ook de scanningsruimte zal opengebroken en uitgebouwd worden. Schiphol heeft Zanderij bodyscans geschonken, die geplaatst zullen worden en de veiligheid moeten bevorderen. Dit alles moet leiden tot een verbeterde doorstroom, meer veiligheid en een snellere afhandeling van passagiers. De nieuwe ruimtes zullen eveneens voorzien worden van airconditioning.

“Het moet prettig vertoeven zijn hier op de airport, niet alleen voor de afhaler, maar zeker ook voor de passagiers die gebruik maken van alle faciliteiten die we hier hebben”, aldus Vijay Chotkan, directeur van Zanderij.

Ook de transitieruimte zal een verandering ondergaan. Passagiers op doorreis zullen hierdoor geen omweg meer moeten maken, maar kunnen in de toekomst vanuit de aankomsthal direct doorlopen naar de vertrekhal.

Overlast

De verbouwing zal gepaard gaan met enige overlast voor de passagiers. “De bedoeling is dat er hoofdzakelijk gewerkt wordt op de momenten tussen de vluchten in, zodat passagiers zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden”, aldus Derrick Emanuels, architect van het traject. De verbouwing zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen.

Terugverdienen

Chotkan hoopt dat door de uitbreiding en modernisering de luchthaven meer inkomsten kan genereren in de toekomst. “Het gaat niet alleen om investeren, maar vanwege ons commerciële karakter ook om het terug kunnen verdienen van wat je hebt geïnvesteerd.”