Vernieuwde openbare toiletten Waterkant geopend

waterkant, openbare toiletten, suriname, paramaribo, who, hygiene,
Foto: Ricky Stuttgart

De openbare toiletten langs de Waterkant in Suriname hebben een renovatie ondergaan en zijn geopend voor publiek. Het project maakt onderdeel uit van het handenwassenprogramma, dat als doel heeft om de Surinaamse bevolking bewuster te maken over het belang van handhygiëne.

Samenwerking

Het renovatieproject is een samenwerking tussen het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), het districtscommissariaat van Paramaribo, het Ministerie van Volksgezondheid, Intermed Caribe en voedseltechnoloog Ricky Stuttgart.

Kwaliteitsverbetering

Graciëlla Wongsoredjo, Business Unit Manager van Intermed Caribe, sprak van een “mijlpaal en een initiatief dat wij met zijn allen moeten omarmen, omdat het voor de gemeenschap is.” Zij mocht het gebouw openen en vroeg het publiek om zuinig om te gaan met de toiletten.

Ook voedseltechnoloog Ricky Stuttgart is zeer te spreken over de vernieuwde sanitaire voorziening. “Ik ben ontzettend blij dat Intermed Caribe de boodschap begrepen heeft van de WHO en ook een bijdrage levert om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van leven in Suriname verhoogd en verbeterd wordt.”

Hygiene

Ook Astracia Warner, hoofd Milieu-inspectie van het BOG, deed haar zegje: “De facelift van de toilettengroep kan bijdragen aan de terugdringing van de transmissie van overdraagbare aandoeningen. Natuurlijk moet je wel van de faciliteit gebruik willen maken. Het advies dat we geven is om de toiletten zo schoon als mogelijk te houden, zodat mensen ook gemotiveerd zijn om gebruik te maken van de toiletten.”

Volgens Sandra Pocornie, verpleegkundig inspecteur van het Ministerie van Volksgezondheid, zullen deze toiletten een grote bijdrage leveren aan de hygiëne in die omgeving. Er zijn eetstandjes en het ministerie promoot dat voor het eten de handen gewassen moeten worden. “Dan is het belangrijk dat er een toilettengroep is waar men dat kan doen.” 

Wildplassen

Ook zegt Sandra Pocornie dat wildplassen hiermee wordt gedemotiveerd. “Wildplassen is niet alleen onhygiënisch, maar ook onethisch. Door zo een toilettengroep te bouwen voorkom je dat het onethische gepromoot wordt én promoot je dat mensen een nette plek kiezen om hun behoefte te doen,” aldus Pocornie.

Zondag 15 oktober is het Internationale Handenwassendag. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er jaarlijks een half miljoen kinderen onder de vijf jaar aan ziekten die gekoppeld kunnen worden aan het niet wassen van de handen, of dit onvoldoende doen.