VIDEO: 2-jarige uitgemaakt voor Zwarte Piet op straat

peuter, zwarte piet, straat
De 2-jarige Elijah op zijn fiets.

De 2-jarige Elijah is gisteren door een mede-peuter uitgemaakt voor Zwarte Piet op straat. Evelien Eva, de moeder van het jongetje, legde het voorval vast op camera en deelde onderstaande bericht met de video op Facebook. Het filmpje ging in korte tijd viraal met vele reacties.

“Sinterklaas is om de hoek, en het voelt als een plicht naar mijn kind om onze ervaring te delen.

Vandaag liep ik met mijn 2-jarige zoon over straat, toen een kind naar hem begon te roepen. “Hey, zwarte piet! “Hey pietje!” “Zwart pietje!” “Kom eens met je pepernoten!” Dit hield hij een aantal minuten vol, waarop ik uiteindelijk besloot het vast te leggen.

Misschien lijkt jou dit onschuldig, het breekt mijn hart. Mijn kind is namelijk geen karikatuur. Hij is geen clown. Hij is geen boeman. Hij is geen knecht. Hij is niet zwart als roet. Hij is gewone jongen met donkere krullen en een lach die je hart laat smelten.

Al wordt door veel volwassenen geredeneerd dat “zwarte piet” toch echt heel anders is dan iemand van niet-blanke afkomst, de gelijkenissen met bepaalde ethniciteiten is zelfs de kids niet ontgaan. En dat blijkt.

Nu is Elijah nog te jong, maar zal ik hem over een paar jaar moeten uitleggen waarom anderen hem vergelijken met zwarte piet??

Alsjeblieft mensen, voor kinderen maakt het geen verschil of hun piet nou zwart, rood of blauw is… Zwarte schmink of een afro pruik is echt niet nodig om een kind blij te maken of een feest een feest te laten. Regenboog- of roetveegpiet, whatever, laten we de zwarte piet toch verdwijnen en dit feest voor ALLE kids leuk maken!!”

UPDATE:

Verschillende bronnen melden dat de mede-peuter geen peuter is, maar een kleuter. Of zelfs van oudere leeftijd. Dit is nog niet bevestigd.

Sinterklaas is om de hoek, en het voelt als een plicht naar mijn kind om onze ervaring te delen. Vandaag liep ik met mijn 2-jarige zoon over straat, toen een kind naar hem begon te roepen. "Hey, zwarte piet! "Hey pietje!" "Zwart pietje!" "Kom eens met je pepernoten!" Dit hield hij een aantal minuten vol, waarop ik uiteindelijk besloot het vast te leggen. Misschien lijkt jou dit onschuldig, het breekt mijn hart. Mijn kind is namelijk geen karikatuur. Hij is geen clown. Hij is geen boeman. Hij is geen knecht. Hij is niet zwart als roet. Hij is gewone jongen met donkere krullen en een lach die je hart laat smelten. Al wordt door veel volwassenen geredeneerd dat "zwarte piet" toch echt heel anders is dan iemand van niet-blanke afkomst, de gelijkenissen met bepaalde ethniciteiten is zelfs de kids niet ontgaan. En dat blijkt.Nu is Elijah nog te jong, maar zal ik hem over een paar jaar moeten uitleggen waarom anderen hem vergelijken met zwarte piet?? Alsjeblieft mensen, voor kinderen maakt het geen verschil of hun piet nou zwart, rood of blauw is… Zwarte schmink of een afro pruik is echt niet nodig om een kind blij te maken of een feest een feest te laten. Regenboog- of roetveegpiet, whatever, laten we de zwarte piet toch verdwijnen en dit feest voor ALLE kids leuk maken!!#Zwartepietisracisme

Geplaatst door Evelien Eva op Maandag 3 december 2018