Vier Surinamers opgepakt voor rol in groot cocaïnenetwerk

politiebus, frankrijk
Foto: Leparisien

Vier Surinamers zijn maandag in de Franse stad Beauvais (Oise) opgepakt. Zij worden verdacht van drugssmokkel en betrokkenheid bij een groot cocaïnenetwerk tussen Suriname, Frans-Guyana en Parijs. Dit meldt het Franse medium Courrier-Picard.

Ook in de stad Reims werden er mensen gearresteerd. In totaal zitten er zeven mensen vast in de zaak, waaronder twee Franse familieleden. Een van de Surinamers is woonachtig in Frankrijk en zou een kopstuk in de drugsbende zijn.

Bolletjes

Het netwerk zou volgens de Franse politie al sinds 2013 actief zijn met cocaïnesmokkel, wat vooral via bolletjesslikkers geschiedde op vluchten van Frans-Guyana naar Parijs. “Er wordt geschat dat ze ongeveer een keer per 15 dagen een kilo cocaïne hebben gesmokkeld”, zegt aanklager Florent Boura.

Een bron dichtbij het onderzoek meldt dat de gesmokkelde cocaïne zeer zuiver is, wat resulteert in een hoge verkoopprijs. De drugs wordt versneden en levert in het departement Oise zo een 50 euro per gram op.

Inval

Bij de invallen werd één kilo pure cocaïne en 8.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Een van de opgepakte Surinaamse verdachten zat op het moment dat de politie binnenviel op het toilet om zich te ontdoen van bolletjes cocaïne.

De verdachte zijn vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter en blijven voorlopig vastzitten. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit.