Vliegtuigbeladers Procons woedend na uitblijven betaling loon

surinam airways, slm, surinaamse luchtvaartmaatschappij, airbus a340
Foto: Caribb @ Flickr

Het beladings- en afhandelingsbedrijf Procons ontvangt van de SLM zo een 56.000 euro als vergoeding voor het plegen van contractbreuk. De Surinaamse luchtvaartmaatschappij brak eind februari met het bedrijf na klachten over het verkeerd beladen van vliegtuigen en is de opzegtermijn van twee maanden niet nagekomen. Dit meldt De Ware Tijd.

Kritiek

Dit zou Robbi Lachmising, de huidige directeur die binnen enkele dagen de SLM zal verlaten, hebben afgesproken met Procons-directeur Santouscha Raghoe. De samenwerking van de twee bedrijven heeft veel kritiek ontvangen, onder andere omdat Raghoe de ex-partner van Lachmising is. In 2011 werd de samenwerking met Procons, eveneens door de SLM, opgezegd. Lachmising keerde in 2016 terug bij het staatsbedrijf en ging vervolgens weer een samenwerking aan met Procons. Naar verluid zou dit zonder aanbesteding zijn gebeurd. Het beladingsbedrijf ontving maandelijks zo een 28.000 euro van de SLM.

Uitbetaling

Echter is een nieuw probleem ontstaan. Personeel van Procons dreigt een boekje open te doen over de werkwijze van directeur Santouscha Raghoe, omdat zij claimen dat het bedrijf de lonen niet uitbetaald. Personeelsleden laten weten zich misbruikt te voelen. “Als wij deze week ons loon niet krijgen en onze rechtspositie niet in orde wordt gemaakt, weten wij wel de weg te vinden naar de media.” De werknemers zeggen voor deze aanpak te kiezen omdat zij vinden dat zij met een rechtszaak meer zullen verliezen dan waar zij om vragen.

Premies

Daarnaast zegt De Ware Tijd het vermoeden hebben dat Procons jarenlang geen ingehouden geld van de werknemers aan de overheid heeft afgedragen. Het zou gaan om premies van oudedagvoorziening (AOV), pensioen en loonbelasting. Personeelsleden van Procons zeggen dit te hebben nagetrokken bij de belastingdienst. Nu de werknemers er achter zijn gekomen dat Procons is uitbetaald en dat zij nog geen loon hebben ontvangen van de maand maart, is de maat vol.

“Wij vragen ons af waarom aan Procons zeventigduizend US dollar wordt gegeven terwijl ze wanprestatie heeft geleverd, en dat wij die het werk doen geen cent krijgen”, zegt een werknemer van Procons tegen De Ware Tijd. Er zou daarnaast ook onvrede zijn onder de beladers over de hoogte van het salaris en het niet doorvoeren van een salarisverhoging.

Verantwoordelijk

De krant schrijft dat de SLM nog deze week wil overgaan tot het betalen van de lonen. “Wij willen dat eerst zien gebeuren”, stellen de beladers. Ze verwijzen naar het radioprogramma Welingelichte kringen, waarin Lachmising heeft gezegd dat de Procons-werknemers door de SLM in dienst worden genomen.

Viegveiligheid

President Bouterse zei al langer bezig te zijn om Procons beter te laten presteren. Er zouden gesprekken met het bedrijf zijn gevoerd, maar er veranderde weinig. Er werd door Wilfred Leeuwin, journalist van De Ware Tijd, ook geschreven dat door het verkeerd beladen van de toestellen de vliegveiligheid op SLM-vluchten in gevaar zou zijn. De KLM en de Burger Luchtvaart en Veiligheidsautoriteit van Suriname (CASAS) ontkende dit stellig. Daarnaast melden ingewijde bronnen aan deze website eveneens dat er wel degelijk problemen waren, maar dat de vliegveiligheid niet in gevaar is geweest en dat de berichtgeving ‘overtrokken’ was.

Waarom Wilfred Leeuwin van De Ware Tijd de vliegtuigbeladers geen vragen heeft gesteld over het beladen van SLM-vliegtuigen en/of de vliegveiligheid, is niet duidelijk.