Vrouw legt aardtrillingen in Suriname vast op camera

aardbeving venezuela, suriname

De Surinaamse Sharita Dassasingh Rewat legde gisteren met haar camera de trillingen vast die in Suriname voelbaar waren van de aardbeving die in Venezuela plaatsvond. De beving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op zo’n twintig kilometer ten noordwesten van de Venezolaanse kustplaats Yaguaraparo. 

Veel Surinamers melden op social media de trillingen omstreeks 18.30 uur ook gevoelt te hebben in Paramaribo. Onder andere op Latour, Flora, Abrabroki, Zorg en Hoop en Uitvlugt maakte mensen melding van de schokken. Ook in de districten Nickerie, Saramacca, Wanica en Marowijne waren de trillingen voelbaar. Er zijn geen meldingen van schades gedaan.

De kans op aardbevingen in Suriname in nihil. “Suriname ligt ver van de rand van de Zuid-Amerikaanse plaat en is onderdeel van het Guyanaschild, een stabiel deel van de aardkorst. Er zijn geen breuken in de buurt van Suriname, dus de kans op aardbevingen is minimaal. Er zijn wel breukgebieden op grote afstand van Suriname, daar waar de Zuid-Amerikaanse plaat en de Caribische plaat elkaar raken. Bij aardbevingen in de Caribische Zee, in Colombia of verderop kunnen zulke sterke trillingen ontstaan dat we die ook in ons land kunnen voelen. Veel schade zullen deze trillingen niet veroorzaken.”, zei Geograaf Kenneth D. Lo-A-Njoe eerder tegen GFC Nieuws.

De aardbeving bereikte ook St. Lucia, Grenada, St. Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago en Guyana.

Video

De Surinaamse Sharita Dassasingh Rewat pakte direct haar camera en richtte die op haar watercooler. In de video zien we het water heen en weer gaan door de trillingen. Ook is te zien hoe een hangslot aan een hek van links naar rechts beweegt.

Aardbeving ik sur

Geplaatst door Sharita Dassasingh Rewat op Dinsdag 21 augustus 2018

 

De aardbeving was een stuk krachtiger op Trinidad & Tobago, ongeveer 900 kilometer verderop.

Trinidad bij aardbeving

Geplaatst door Drewin Paltantewari op Dinsdag 21 augustus 2018