Wijnaldum annuleert decoratie door president Bouterse in Suriname

Foto: NII.

In een zojuist door de Surinaamse regering uitgedaan persbericht is bekend gemaakt dat Georginio Wijnaldum zelf de decoratie door president Bouterse in Coronie heeft afgeblazen.

“Het Nationaal Informatie Instituut maakt namens de president van de Republiek Suriname, Z.E. Desiré Delano Bouterse, bekend dat de decoratieplechtigheid van Georginio Wijnaldum geen voortgang zal vinden. De sporter zou op zondag 15 juni 2019 gedecoreerd worden te Coronie door het staatshoofd.

De plechtigheden zijn op verzoek van de sporter afgelast. De regering toont alle begrip voor het standpunt. Ze wenst de voetballer alle succes toe in zijn verdere voetbalcarrière”, aldus het Nationaal Informatie Instituut in de verklaring.

Onrust

Op social media gonsde het van de berichten dat de decoratie van Wijnaldum door de politieke partij NDP van president Bouterse gebruikt wordt voor politieke doeleinden. Onduidelijk is of er een verband bestaat tussen deze geruchten en het cancelen van de decoratie door de Liverpool-speler.

Wijnaldum geeft morgen om 12:00 uur zelf een persconferentie, aldus Radio ABC.

UPDATE:

Uit een geluidsopname van een telefoongesprek die circuleert in wordt duidelijk dat de zaakwaarnemer van Wijnaldum heeft geadviseerd af te zien van de huldiging. Uit die opname blijkt ook dat Wijnaldum advies gevraagd heeft aan Clarence Seedorf. Ook Seedorf adviseerde hem zich niet te mengen in de Surinaamse politiek en dus af te zien van de plechtigheid.

Het persbericht van 14 juni 2019.